Trehaloza - właściwości dla oczu

Rzut oka na Trehalozę – cukier o „cudownych” właściwościach

Obok nadmiernego łzawienia oczu drugim, często spotykanym problemem, z którym boryka się wielu z nas, jest jego przeciwieństwo – czyli nadmierna suchość narządu wzroku. Najczęściej tego typu dolegliwości związane są z tzw. zespołem suchego oka. To schorzenie, w przebiegu którego dochodzi do nieprawidłowego nawilżania powierzchni oka przez film łzowy, które może być spowodowane jego nieprawidłowym składem lub nadmiernym parowaniem. Efektem tych zaburzeń jest wysychanie rogówki i spojówki, a w konsekwencji uciążliwe objawy m.in. pieczenie, uczucie suchości i piasku pod powiekami oraz przekrwienie oczu. Tu na szczęście w sukurs przychodzi nam trehaloza.

Trehaloza to dwucukier (złożony z dwóch cząsteczek glukozy), który występuje naturalnie w przyrodzie w wielu organizmach żywych, takich jak: owady, rośliny, grzyby czy bakterie. Pełni bardzo ważną funkcję, bo chroni żywe tkanki w sytuacji, gdy warunki zewnętrzne są niesprzyjające, np. brak dostępu do wody czy bardzo wysoka lub bardzo niska temperatura.

Jak działa trehaloza u roślin?

Przeżycie na pustyni to nie lada wyzwanie. Trehaloza, którą zawierają rośliny pustynne odgrywa kluczową rolę w procesie ich przetrwania, bo utrzymuje odpowiednie nawodnienie podczas suszy i chroni tkanki roślin przed promieniowaniem UV. Trehaloza gromadzi się także w nasionach i gdy nadchodzą bezdeszczowe i zimne miesiące – zmniejsza (a czasem potrafi całkowicie zastąpić) ilość potrzebnej do przetrwania wody. Efekt: komórki nasion są chronione przed uszkodzeniem, które mógłby wywołać brak wody lub jej zamarzanie. To dzięki trehalozie wiosną możemy obserwować, jak rośliny, które wydawały się martwe, odżywają.

Róża Jerychońska - trehaloza
Róża Jerychońska - trehaloza

Inne zastosowania trehalozy

Również w medycynie trehaloza pełni niezwykle istotną rolę, np. jako substancja wykorzystywana do ochrony tkanek i organów przy przeszczepach. O trehalozie coraz więcej mówi się w związku z jej wykorzystaniem przy produkcji kosmetyków, leków i wyrobów medycznych, a także w przemyśle spożywczym, np. przy mrożeniu warzyw i owoców oraz w cukiernictwie.

Trehaloza dla oczu

Trehaloza doskonale sprawdza się także w okulistyce. Chociaż nie występuje naturalnie u ssaków, najnowsze badania wykazują, że może chronić ich tkanki przed przesuszeniem, a także stresem oksydacyjnym. Te niezwykłe właściwości tej substancji powodują, że trehaloza jest bardzo skuteczna w leczeniu i profilaktyce chorób oczu, np. w zespole suchego oka.

Charakterystyczne objawy zespołu suchego oka to: dyskomfort w gałce ocznej, zaburzenia widzenia np. zamglone lub mgliste widzenie, niestabilność filmu łzowego, czyli jego wypływanie poza oko, niewystarczająca produkcja łez lub ich nadmierne parowanie. W sytuacji, gdy te dolegliwości mają charakter stanu przewlekłego, może to prowadzić do stanów zapalnych oka, a nawet jego uszkodzenia. W przypadku powyższych dolegliwości, miejscowe stosowanie preparatów okulistycznych z trehalozą:

  • chroni tkanki oczu z uwagi na jej właściwości antyoksydacyjne,
  • zapobiega podrażnieniom,
  • przyspiesza proces regeneracji powierzchni oka w czasie leczenia okulistycznego,
  • pomaga utrzymać optymalne nawilżenie oka.

Jeśli borykasz się z problemem suchych oczu, wypróbuj krople Thealoz Duo®, które nie zawierają konserwantów, a dzięki zastosowaniu systemu ABAK®, można je bezpiecznie stosować aż do 3 miesięcy od daty otwarcia.