Rzut oka na Trehalozę – cukier o „cudownych” właściwościach

Obok nadmiernego łzawienia oczu drugim, często spotykanym problemem, z którym boryka się wielu z nas, jest jego przeciwieństwo – czyli nadmierna suchość narządu wzroku. Najczęściej tego typu dolegliwości związane są z tzw. zespołem suchego oka. To schorzenie, w przebiegu którego dochodzi do nieprawidłowego nawilżania powierzchni oka przez film łzowy, które może być spowodowane jego nieprawidłowym składem lub nadmiernym parowaniem. Efektem tych zaburzeń jest wysychanie rogówki i spojówki, a w konsekwencji uciążliwe objawy m.in. pieczenie, uczucie suchości i piasku pod powiekami oraz przekrwienie oczu. Tu na szczęście w sukurs przychodzi nam trehaloza.

Trehaloza to dwucukier (złożony z dwóch cząsteczek glukozy), który występuje naturalnie w przyrodzie w wielu organizmach żywych, takich jak: owady, rośliny, grzyby czy bakterie. Pełni bardzo ważną funkcję, bo chroni żywe tkanki w sytuacji, gdy warunki zewnętrzne są niesprzyjające, np. brak dostępu do wody czy bardzo wysoka lub bardzo niska temperatura.

Jak działa trehaloza u roślin?

Przeżycie na pustyni to nie lada wyzwanie. Trehaloza, którą zawierają rośliny pustynne odgrywa kluczową rolę w procesie ich przetrwania, bo utrzymuje odpowiednie nawodnienie podczas suszy i chroni tkanki roślin przed promieniowaniem UV. Trehaloza gromadzi się także w nasionach i gdy nadchodzą bezdeszczowe i zimne miesiące – zmniejsza (a czasem potrafi całkowicie zastąpić) ilość potrzebnej do przetrwania wody. Efekt: komórki nasion są chronione przed uszkodzeniem, które mógłby wywołać brak wody lub jej zamarzanie. To dzięki trehalozie wiosną możemy obserwować, jak rośliny, które wydawały się martwe, odżywają.

Inne zastosowania trehalozy

Również w medycynie trehaloza pełni niezwykle istotną rolę, np. jako substancja wykorzystywana do ochrony tkanek i organów przy przeszczepach. O trehalozie coraz więcej mówi się w związku z jej wykorzystaniem przy produkcji kosmetyków, leków i wyrobów medycznych, a także w przemyśle spożywczym, np. przy mrożeniu warzyw i owoców oraz w cukiernictwie.

Trehaloza dla oczu

Trehaloza doskonale sprawdza się także w okulistyce. Chociaż nie występuje naturalnie u ssaków, najnowsze badania wykazują, że może chronić ich tkanki przed przesuszeniem, a także stresem oksydacyjnym. Te niezwykłe właściwości tej substancji powodują, że trehaloza jest bardzo skuteczna w leczeniu i profilaktyce chorób oczu, np. w zespole suchego oka.

Charakterystyczne objawy zespołu suchego oka to: dyskomfort w gałce ocznej, zaburzenia widzenia np. zamglone lub mgliste widzenie, niestabilność filmu łzowego, czyli jego wypływanie poza oko, niewystarczająca produkcja łez lub ich nadmierne parowanie. W sytuacji, gdy te dolegliwości mają charakter stanu przewlekłego, może to prowadzić do stanów zapalnych oka, a nawet jego uszkodzenia. W przypadku powyższych dolegliwości, miejscowe stosowanie preparatów okulistycznych z trehalozą:

  • chroni tkanki oczu z uwagi na jej właściwości antyoksydacyjne,
  • zapobiega podrażnieniom,
  • przyspiesza proces regeneracji powierzchni oka w czasie leczenia okulistycznego,
  • pomaga utrzymać optymalne nawilżenie oka.

Jeśli borykasz się z problemem suchych oczu, wypróbuj krople Thealoz Duo®, które nie zawierają konserwantów, a dzięki zastosowaniu systemu ABAK®, można je bezpiecznie stosować aż do 3 miesięcy od daty otwarcia.