komputer a wzrok

Witaminy na oczy i wzrok – co jeść na dobrą kondycję oczu?

Dieta dobra dla oczu

Jakich witamin potrzebuje Twój wzrok?

Oczy, podobnie jak reszta narządów człowieka, do prawidłowego funkcjonowania potrzebują zróżnicowanej diety, bogatej w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze.

Co zatem należy jeść i jakich składników dostarczać organizmowi, aby na długo cieszyć się dobrym wzrokiem?

Sojusznicy i wrogowie dobrego wzroku

Sprzymierzeńcami Twoich oczu są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, resweratrol, karotenoidy, witamina C, E, D3 oraz minerały takie jak cynk, selen i miedź1. Składniki te wspomagają budowę bariery ochronnej oczu przed wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku przemiany materii, zanieczyszczonego powietrza, promieniowania UV, palenia papierosów, ubogiej w warzywa i owoce diety czy stresu.

Nie zawsze mamy wpływ na czynniki zewnętrzne, natomiast w naszych rękach jest dbanie o dobrze zbilansowaną dietę oraz optymalną suplementację. Preparat Nutrof Total w swoim składzie zawiera witaminy i mikroelementy o działaniu antyoksydacyjnym, a także cynk, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.

Witaminy dobre dla oczu

Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jest ona silnym antyoksydantem. Jej niedobór może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty (niedowidzenie o zmierzchu), zespołu suchego oka, a w skrajnych przypadkach powodować ślepotę. Witaminę A zawierają zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego np. podroby, jaja, niektóre gatunki ryb, jak i produkty pochodzenia roślinnego takie jak marchew, warzywa liściaste (np. szpinak, szczaw), pomidory oraz śliwki, wiśnie i brzoskwinie2.

Witamina C to kolejny, ważny antyoksydant w kontekście wzroku, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Działanie jej polega na neutralizowaniu wolnych rodników powstających pod wpływem promieniowania słonecznego. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oczu oraz reguluje proces wytwarzania filmu łzowego.
Jej niedobór w diecie powoduje kruchość naczyń spojówki, co może prowadzić do wylewów i krwotoków podspojówkowych uszkadzających wzrok3. . Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są porzeczki, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut, papryka zielona i czerwona, jarmuż, brukselka, brokuły, pietruszka, kalafior, szpinak i kapusta4.

Witamina E to przeciwutleniacz, który odgrywa istotną rolę w ochronie wzroku, przyczyniając się do jego sprawności, a także ostrości widzenia. Oprócz tego opóźnia procesy starzenia i zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Podstawowym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: tłuszcze, oleje roślinne, pestki dyni, migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, a także papryka czerwona i zielona, kapusta biała, pomidor, jabłka i czarne jagody5.

Nasze oczy do dobrego funkcjonowania potrzebują również witaminy D. Organizm człowieka ma zdolność do jej produkcji pod wpływem promieni słonecznych pod warunkiem, że ekspozycja na słońce jest odpowiednio długa i skóra nie jest zabezpieczona filtrami ochronnymi. Niestety w naszej szerokości geograficznej,
w okresie jesienno-zimowym, ponad 90% społeczeństwa cierpi na jej niedobór6. Główną rolą jaką spełnia witamina D w organizmie człowieka jest regulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej7. Minerały te występują w kościach, ale również
w oczach. Zaburzenia równowagi pomiędzy wapniem a fosforem oznaczają dla wzroku zagrożenie takimi schorzeniami jak krótkowzroczność czy zaćma. Aby zadbać o odpowiedni poziom witaminy D należy stosować dietę, w której powinny znaleźć się produkty takie jak ryby i jaja. Dobrym pomysłem jest również suplementacja np. produktem Nutrof Total, który oprócz witaminy D zawiera również cynk przyczyniający się do utrzymania prawidłowego widzenia.

Witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6 odpowiadają za prawidłowo działający układ nerwowy. Każda z tych witamin ma dla oczu określone znaczenie. Witamina B1 wzmacnia wzrok i wpływa na proces widzenia. Witamina B2 pomaga w „oddychaniu” naszym oczom, a B6 odpręża je. Brak tych witamin może być odczuwalny w postaci drżenia powiek, ich napięcia oraz nadmiernego zmęczenia8. Najwięcej witamin z grupy B znajdziemy w roślinach strączkowych, zbożu, mleku, drożdżach, kapuście i marchwi.

O tym warto pamiętać

Luteina i zeaksantyna to substancje, które zapobiegają wadom wzroku i chorobom oczu, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób dorosłych. Barwniki te występują w siatkówce i soczewce oka, ale każdy z nas narażony jest na ich niedobory. Warto uzupełniać dietę o takie produkty jak jarmuż, kapusta włoska, szpinak, pietruszka, brokuły, dynia, cukinia, jeżyny, maliny. Jeśli Twoja dieta nie obfituje w zielone warzywa pomyśl o suplementacji zawierającej te składniki (np. Nutrof Total).

Oczom do dobrego funkcjonowania niezbędne są również minerały. Do najważniejszych należą selen, cynk i miedź. Kluczową rolę odgrywa cynk, ponieważ bierze on udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Jeśli w organizmie zabraknie cynku zwiększa się wówczas ryzyko degeneracji plamki żółtej.

Dobrodziejstwo tłuszczy

W trosce o dobry wzrok powinniśmy sięgać po zdrowe źródła tłuszczu. Skuteczne działanie antyoksydacyjne przypisuje się nienasyconym kwasom tłuszczowym
omega-3 (DHA i EPA). Przyjmowanie odpowiedniej ich ilości chroni narząd wzroku
i utrzymuje ostrość widzenia. Kwasy omega-3 występują głównie w olejach roślinnych (rzepakowym, lnianym). Ich źródłem są także tłuste morskie ryby: halibut, dorsz, makrela, śledź czy łosoś, a także rośliny strączkowe takie jak fasola, soja oraz orzechy makadamia, włoskie i laskowe.

  1. http://www.czytelniamedyczna.pl/2414,rola-i-znaczenie-antyoksydantow-w-medycynie-ze-szczegolnym-uwzglednieniem-chorob.html
  2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62900,witamina-a
  3. WZROK dobro najwyższe – Tytuł oryginału: „Gesunder Korper – Gesunde Augen” , © by Waldthausen Verlag, 27718 Ritterhude http://marfan.pl/ebooki/wzrok.pdf
  4. http://www.czytelniamedyczna.pl/2414,rola-i-znaczenie-antyoksydantow-w-medycynie-ze-szczegolnym-uwzglednieniem-chorob.html
  5. WZROK dobro najwyższe – Tytuł oryginału: „Gesunder Korper – Gesunde Augen” , © by Waldthausen Verlag, 27718 Ritterhude http://marfan.pl/ebooki/wzrok.pdf , https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62907,witamina-e
  6. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/97228,ponad-90-polakow-ma-niedobory-witaminy-d
  7. http://www.czytelniamedyczna.pl/5245,wpyw-witaminy-d-na-organizm-czowieka.html
  8. WZROK dobro najwyższe – Tytuł oryginału: „Gesunder Korper – Gesunde Augen” , © by Waldthausen Verlag, 27718 Ritterhude http://marfan.pl/ebooki/wzrok.pdf